En av Lofotens mest kända stränder är Kvalvika beach och det var en plats jag verkligen ville besöka när jag var på Lofoten. Vår plan var att tälta där men vi fick lite ont om tid så vi gjorde en dagstur dit sista dagen innan hemresa. Det var en magisk vandring! Naturen i Norge är dopad och vandringen till Kvalvika hade extra allt. Det var fjord, fjäll, vit strand och storslaget hav.

Början på vandringsleden hittar man om man söker på “Kvalvika beach trail head” på Google maps. Det är ont om parkeringar, vi hade tur och hittade en ledig parkeringsficka. Det var ett tag sedan nu så kanske har det tillkommit fler parkeringsplatser. Parkerar man längs vägen riskerar man böter.

Leden till Kvalvika är inte särskilt lång. Ca 4 km tur och retur men det är mycket kuperat och stenigt så det tar längre tid än man tror. Vandringen är en tur över en bergskam för att komma över till havssidan. Det är uppför hela tiden tills man kommer upp på kammen. En krävande vandring men det är så värt det. Utsikten när man kommer till högsta punkten är galet vacker.

Det är en bra bit ner till stranden och ganska mycket blocksten men vi gick förstås ner. Det var stranden som var målet. När vi kom över på havssidan så blev det omslag i temperaturen, iskalla vindar från havet! Vi var där i början på juli men jag behövde både fleecetröja och skaljacka för att inte frysa.

Väl nere på stranden så pausade vi en stund, njöt av omgivningen och åt lite matsäck. Nästa gång jag kommer till Lofoten ska jag tälta på stranden, det är den vackraste plats jag varit på.

När vi vandrade tillbaka så slogs vi av hur fint det var åt andra hållet. Det hade vi missat lite när vi gick mot stranden. Utsikten över fjordarna och fjällen var sagolik.

Många säger att Kvalvika är överskattat då det kan vara väldigt mycket turister som söker sig dit men jag vill påstå att det inte alls är överskattat. Det är klart värt ett besök trots att det kan vara en helt del människor när det är fint väder.